На днешния ден се чества Рождество на Пресвета Богородица. Малка Богородица

...
На днешния ден се чества Рождество на Пресвета Богородица. Малка Богородица
Коментари Харесай

Малка Богородица е!

На днешния ден се празнува Рождество на Пресвета Богородица. Малка Богородица или Рожен е църковен празник, отдаден на рождението на Богородица. В календара на Българска православна черква празника се отбелязва всяка година на 8 септември.

Рождество Богородично е един от трите огромни празника в източноправославния календар отдадени на Богородица, празникът също е и измежду 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата.

На този ден се е родила Света Дева Мария. Родителите на Св. Богородица – Йоаким и Анна, наричани от Църквата „ богоотци ”, произхождали от знатни родове. Били доста великодушни, милосърдни. Но всекидневна тъга помрачавала живота им, тъй като нямали деца. Св. Богородица била измолена от Бог с доста молби и премеждия.

Пред Света Ана се явил ангел, който й споделил, че ще роди благословена щерка на име Мария, поради която ще бъдат благословени всички земни родове. Света Ана дала обет, че ще обрече детето си на Бога. Когато дребната Мария станала на три години, родителите ѝ я завели в Йерусалимския храм, където я предали в работа на Бога. Мария останала да живее там и почнала да лекува скръбта на всички изоставени хора.

Днес православната черква популяризира Божията майка като пазителка на християнското семейство и настойничка на родилката и детето.

Според българските обичаи Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва най-вече от дами, с цел да им оказва помощ Богородица в неволя или тежка работа. Малка Богородица е един най-предпочитаните празници, на който се организират годишни събори из цяла България и Република Македония. Редица църкви и манастири честват патронен празник точно на този ден.

Според обичаите стопанката на дома подготвя празнична пита. Прието е още, че от 15 август, когато е Голяма Богородица /Успение Богородично/, до днешния ден българката не тъче и не шие, с цел да са здрави децата в фамилията. В дните сред двата огромни православни празника обаче дамата може да се концентрира върху хубостта на градината си. В този интервал стопанките пресаждат перуника, люляк и божур. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР